Abraham Pieter Johan Cense

              
een betere OPA had ik niet kunnen hebben (Hans Schouten)

geboren 26 maart1888 te: Rhoon
overleden op 76 jarige leeftijd 8 februari 1965 te Bussum

 

voorouders van Abraham Cense  (Stamboom)APJ Cense   met    Neeltje Gerdina   en   Drieka  Schouten

Beroep: rechercheur te Bussum / privé-dedective

gehuwd op 09 mei 1913 te Delft  met Neeltje Gerdina SCHOUTEN geboren 3 maart 1889 Zaltbommel. overl. 30 okt. 1949 Bussum.


(1)dochter:    Pieternella Johanna Cense Geboren 3- 3-1915 (d-m-j) in Delft
 gehuwd met.Wilhelmus Christianus Fokkelman, geboren te 's-Hertogenbosch op 4 maart 1915, overl. Boxtel, 8 maart 1972


(2) zoon:   
Willy Gerrit Cense  Geboren 17 maart 1917  in Delft  overl. 's-Gravenhage ,  10 oktober 1962 
gehuwd  op 14-11-1945   met  Jillia Slootweg  geboren 17 augustus 1920  te `s-Gravenhage overleden 5-4-1984 ,te ’s Gravenhage , 63 jaar. 

 


en pleeggezin van
Gerrit willem, de zoon van Fredrik Hendrik Schouten    fhrs.jpg (24374 bytes)   mijn vader Gerrit Willem met tante Nel en oom Wil

 

   

Een stukje waar opa in voor komt Uit de Gooi & Eemlander van14 december 1996:

"De Singers Wilde diefstal niet geloven"

Kunst voor een koopje.
Het had maar een haar gescheeld of het Larense Singer Museum was nooit van de grond gekomen. Een uitgebreid onderzoek van de Gooi & Eemlander naar aanleiding van een gerucht heeft aan het licht gebracht dat een belangrijk deel van de Singer-collectie tijdens de tweede Wereldoorlog is verduisterd en bijna in rook is opgegaan.

Zondag 29 april 1945: het Gooi wacht met ingehouden adem op de komst van de bevrijders. Bij de villa aan de Zevenenderdrift 61 in Laren arriveren twee politiemannen: brigadier Frijters en agent de Bruijn. Het tweetal wil dat de bewoner, Piet Albers precies uit de doeken doet wat hem de vorige dag is overkomen.
"Omstreeks halfvijf kwam er een Duitser, in burger, aan de deur", begint de butler/huisbewaarder van de familie Singer zijn verhaal, "die melde dat hij van de Sicherheitsdienst was".
"op straat stonden twee Duitsers in uniform-'onderofficieren bij het luchtwapen'- te wachten met een paard en wagen. De man in burger liet een papier zien met mijn naam en adres er op, en in de linker bovenhoek een stempel met een adelaar en de letters S.D.
Hij zei dat hij het vijandelijk bezit in mijn woning kwam halen". De Duitsers hebben het blijkbaar gemunt op de eigendommen van de Singers die in april `39 naar hun villa in Noorwegen waren vertrokken en daar door het uitbreken van de oorlog waren overvallen

Een vriend van de Familie Singer die het zaakje niet vertrouwde en na de bevrijding heeft voorgesteld een privé-detective in de arm te nemen. Na overleg met diverse instanties werd oud-rechercheur Abraham Cense uit Bussum op pad gestuurd.
Deze ontdekte dat Albers zelf achter de `Duitse vordering` zat. Het Parool maakte de volgende dag melding van de diefstal.
 

  21-06-1945
 

Opa Cense     IN MEMORIAM  De steen

 

Als je morgen even oud bent als vandaag, ben je dood.


Schrijf een bericht in het gastenboek.
 
 

Heeft u nog een leuke foto voor dit album?
       
Bekijk hier ons gastenboek.

Het onderzoek naar de familie Schouten hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat.
 Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor mijzelf,  U en uw kinderen, andere familie leden en anderen die ook onderzoek doen.

Heeft u nog een leuke foto voor dit album?       
  Hans Schouten     13 augustus 2023     index